Ahir va tenir lloc la fira de pagès de Sant Llorenç de Morunys, al
Solsonès. Aquesta projecte rep el nom d’“Ous d’Euga de Sant Llorenç”. Carbasses
de més de 300kg són cultivades i exposades aquest dia.
El títol “Ous d’Euga” correspon una rondalla del mossèn Jacint Verdaguer
(1845-1902) “Los savis prudents pels Piteus”. Una vegada en un hostal dels que hi havia en el camí de Berga a
Manresa, se presentaren tres homes de la muntanya demanant acolliment per la
nit que el venia damunt. Donaren dos trucs a la porta i digueren, com de
costum, al posador: - Nos donareu posada per la nit? –Prou. Mes, qui sou
vosaltres i a on aneu? –Anem a la fira de Manresa i som los savis prudents dels
Piteus- respongué el més vell. Els deixaren passar. Soparen i dormiren en una
cambra que los deixaren. Es van llevar per a esmorzar però los tres savis s’adonaren
que havien dormit vint-i-quatre hores i que ja no podien anar a Manresa, era
tard. Havien de tornar cap a Sant Llorenç de Morunys. Al seu poble no havia
arribat encara la carbassa. Veient-ne unes quantes arraconades a l’entrada de l’hostal,
preguntaren a l’hostaler que era allò. Ell los respongué que eren ous d’euga. Un
dels savis digué: - Nosaltres cabalment anàvem a Manresa a comprar una euga. Si
ens volguéssiu vendre un d’aquests ous, pla que us ne sentiríem grat. –A la
veritat- respongué sorneguerament l’hostaler- los volíem tots per nosaltres;
mes, si tant lo voleu i el pagueu bé, porteu-vos en un. Compraren la carbassa
més grossa i se l’endugueren de camí. Tot caminant, enraonaven l’un amb l’altre
de la rebuda que els farien llurs compatricis al veure’ls arribar amb una cosa
tan estranya i tan productora com l’ou d’una euga. Aquest, mentre passaven,
distrets, per un cim d’una carena, se’ls esmunyi de les mans i rodolà rostos
avall. Es va trencar a trossos, escampant-se en llur baixada, desvetllaren una
llebreta que dormia sota una mata. Al veure-la córrer, cregueren lo dels Piteus
que era l’euga que havia sortit de dins la carbassa i encara els va saber més
greu. – Malaguanyada euga! Si hagués
arribada bé l’any vinent no hauríem d’anar a peu a la fira de Manresa.
![]() |
| Venta de blat de moro |
![]() |
| Carbasses petites de tots colors produïdes per en Joaquim Manel |
![]() |
| Exposició de les ous d'euga gegants |
![]() |
| Carbassa que pesava 345kg |
La plaça de la Canal va estar plena de bat a bat durant tot el dia. Els pagesos mostraven els seus cultius i la gent no deixava de fer fotos. A més a més, també va haver-hi temps per aprendre una recepta de cuina: Gratinat d’ou d’euga
Ingredients:
1 kg d’ou d’euga tallat petit, net de llavors i closca.
500 gr de patates tallades igual
1 litre de brou de pollastre
3 ous frescos de gallina
100 gr de formatge ratllat
Sal, pebre i nou moscada
Preparació: Bulliu durant 20 minuts l’ou d’euga amb les patates en el brou del pollastre. Escorreu-ho bé i feu-ne un puré espès. Barregeu-l’hi els ous batuts, la sal, el pebre i la nou moscada. Cobriu-ho amb el formatge ratllat i gratineu-ho al forn durant 20 minuts, o fins que quedi gratinat.
![]() |
| La gent del poble observa amb sorpresa les carbbasses |
![]() |
| Exposició dels ous d'euga gegant |
![]() |
| És un veí i pagès del poble, participa en la fira |
![]() |
| Parada de venta de carbasses de tot tipus |








Oh, com m'agrada Jacint Verdaguer!
ResponderEliminar